FOTO: Beproevinghe ter toetredinghe tot het Draeckenbroederschap

Op 19 oktober 2018 legden drie aspiranten hun toetredingsproef af in het dorp d. De Draeckenieren in spe waren Ivo Van Cleemput, Patrick Jacobs en Steven De Lil.

De opdracht luidde:

  • Organiseert ene bleyde Intrede van ene Chinese Draeckendelegatie in het gehucht d. Met knipooghleyk respect voor de Chinese culturele waerden en gewoontes.
  • Organiseer ene gepasten Verwelkominghe, een Bezichtiginghe van ene deerniswekkende Chinese Vase ten dorpshuize d., ene versterkende spleetooghende Maelteyd ten dorpe d., ene ludieken Passage aan ene oud militairen Krocht met té groot uytgevallen Poppen, ene preventieveleycke creatie ter bescherminghe van de Draeckendelegatie tegen ondraegheleyken Stanck en onwelvoegheleyke Bisjtjens.
  • Verstuur daarnaast ene Chinees ooghende Postkaarte des dorps d. naar onze Plaasters en overhandigh een waerdeloos Kunststuck aan enen waerdeloozhen Vertegenwoordigher des dorps d.


aalst.tv – Aalsterse Draeckenieren redden Denderdorp

Het Dendermondse Ros Beiaard beschimmelt in de waterdoorlatende Hollandse kazerne. Kartonrot en houtwormen maken het pony’tje en de reuzen kapot. Wat als het paardje verdrinkt of het het dobbelfleuris krijgt? Komt er dan geen Ros Beiaardommegang in 2020? De aspirant-Draeckenieren Steven, Patrick en Ivo schreven samen een overlevingsscenario. De Chinese afdeling van de Draeckenierengilde arriveerde vrijdagavond in het Dendermondse dorpje met ontsmettingsmiddelen en beloofde om het zieke Beiaardpaardje te vervangen door het fiere Ros Balatum en de Aalsterse reuzen. De Draeckenieren vonden in het Aalsterse archief een Chinese vaas uit 500 voor Christus, waarop voorspeld werd dat Balatum en de Draeckenieren de redding brengen. Op de vaas staat Balatum, die een boerenkar trekt met het teloorgegane Dendermondse ros en de vier reuzen: Goliath, Mars, Indiaan en… de reus van de Bende van Nijvel. Toch ook een Dendermondse reus.

Foto’s JP Swirko