FOTO: 1 aprilgrap 2019

1 aprilgrap toentj iënsgezindjhêd van d’Oilsjteneers oon.

Den 1 aprilgrap van de Drauckenieren toendj’n onverwacht de iënsgezindjhêd van d’Oilsjteneers oon rond de Wereldeirfgoed-kwesjte.

Op een goei twië ieren toid gaven 347 passanten spontoon eer gedacht oever de kweste : ‘Doemen voesj mé onze Karnaval gelêk asdammen beizeg zen?’ en ‘Trekkemen het ons oon aszemen oit den UNESCO vliegen?’.

Ver de Drauckenieren was den oitslag rap doidelêk: mé 345 ja’s en 2 nië’s wiltj Oilsjt ‘Bogotta’ ni afwachten wa dasze op een ander oever ons beslissen: Oilsjt wiltj zen wereldeirfelêkke oigenhêd beworen en ze trekken ’t er ni oon asze der oit vliegen.

Bè woize van toegeivink es Oilsjt zelfs beroid om de stoet noste joor vanop Ter-Joeden te loten vertrekken.

Alle passanten wooren ‘t er oeik oever insj da de Drauckenieren noste joor opnief nen 1 april grap meigen organiseiren.

Teletekst 888

1 april grap toont eensgezindheid van Aalstenaars aan.

De 1 aprilgrap van de Draeckenieren toonde onverwacht de eensgezindheid van de Aalstenaars aan rond de Unesco werelderfgoedkwestie.

Op twee uur tijd gaven 347 voorbijgangers spontaan hun mening over de kwestie : ‘Doen we verder met Karnaval zoals we bezig zijn?’ en ‘Deert het ons als we uit de Unesco vliegen?’.

De uitslag was voor de Draeckenieren snel duidelijk: met 345 keer ja en 2 keer nee wil Aalst ’Bogotta’ (begod) ni afwachten wat ze ergens anders over hen beslissen: Aalst wil zijn werelderfelijke eigenheid bewaren en trekt het zich niet aan als het uit de Unesco vliegt.

Bij wijze van toegeving is Aalst zelfs bereid om volgend jaar de stoet vanop Ter-Joden te laten vertrekken.

Alle voorbijgangers waren het er tevens over eens dat de Draeckenieren volgend jaar opnieuw een 1 april grap mogen organiseren.


Aalst.tv – Draeckenieren houden referendum over ‘Un-exit’

De Aloude Kaiserlycke Soevereine Caemere der Draeckenieren tot Aelst alias De Draeckenieren haalden naar goede traditie op 1 april een grap uit. Ter hoogte van het oud stadhuis op de Grote Markt konden mensen van 11 tot 13 uur stemmen over het al dan niet uitstappen van Aalst uit de Unesco-werelderfgoedlijst. “Wij zijn geen echte carnavalsgroep, maar wij dragen carnaval hoog in het vaandel”, vertelt Opperdraeck Luc Moereels. “De aanhoudende kritiek en de dreigementen om ons werelderfgoedstatuut af te nemen, zijn we grondig beu. Daarom zeggen we: we gaan er zelf uitstappen.” Rond de middag hadden er al zo’n 300 mensen deelgenomen. Het resultaat van de telling wordt later bekendgemaakt. 

Foto’s JP Swirko